De Boekenweek is het jaarlijkse boekenfeest ter promotie van het Nederlandse boek. Het motto van dit jaar Tjielp Tjielp (de literaire zoo, 11/03/2009 tot 21/03/2009) is ontleend aan De Mus (1954), een gedicht van Jan Hanlo:
Tjielp tjielp - tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp - tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp
(Uit 1949; opgenomen in Verzamelde Gedichten, Amsterdam 1958)
Muurgedichten uit LeidenTjielp tjielp - tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp - tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp
(Uit 1949; opgenomen in Verzamelde Gedichten, Amsterdam 1958)
In het Engels piept de mus ook, luister eens:
Chirp chirp - chirp chirp chirp
chirp chirp chirp- chirp chirp
chirp chirp chirp chirp chirp chirp
chirp chirp chirp
(vert. James Brockway)
De nieuwste ontwikkelingen van wetenschap en biotechnologie dragen ook tot natuur bij met een genetisch gemanipuleerde mus die zo bliept:
Tjielp tjielp-tjielp tielp tielp (deletie)
tialp tialp tial-tial tial (substitutie, deletie)
tialu tialu mialu mialu mialu mialu (insertie, substitutie)
miaul miaul miaul (inversie)
Miauw (substitutie)
auw! (terminatie)
(Uit de bundel "Tegen beter weten", ondertitel: dichten over wetenschap)
Ik heb tot nu toe nog geen enkele Franse vertaling kunnen vinden, daar dacht ik dus: "Laat maar toch de mus in je zingen, meisje". Écoute un peu :
Cuicui cuicui - cuicui cuicui cuicui
cuicui cuicui cuicui - cuicui cuicui
cuicui cuicui cuicui cuicui cuicui cuicui
cuicui cuicui cuicui
Piou piou - piou piou piou
piou piou piou - piou piou
piou piou piou piou piou piou
piou piou piou
Tim Krabbé is de schrijver van het 74ste Boekenweekgeschenk. Een veelbelovende naam, de man moet dwangmatig iets met dieren hebben te maken. Zijn boek Een talfel vol vlinders trouwens niet, alleen de titel sluit aan de dierenthematiek aan - om commercielle reden, begreep ik. Hij treedt daarmee in de voetsporen van onder anderen Hella S. Haasse, Remco Campert, Hugo Claus, Cees Nooteboom, W.F. Hermans, Harry Mulisch, Jan Wolkers en Bernlef. Hij debuteerde in 1967 met de roman De werkelijke moord op Kitty Duisenberg en maakte wereldwijd faam als auteur van Het gouden ei, dat als Spoorloos werd verfilmd, een uitstekende film trouwens. Andere bekende romans van hem zijn De grot, Vertraging en Kathy’s dochter. Tim Krabbé schakt en wielrent, allebei geen homo passies soit dit en passant. in 2007 verscheen zijn meest recente roman Marte Jacobs.
Bioloog en auteur Midas Dekkers schrijft het Boekenweekessay voor de Boekenweek van 2009. Midas Dekkers debuteerde met Bestiarium (1977), waarin allerlei fabeldieren beschreven worden die in middeleeuwse beestenboeken voorkomen, zoals de eenhoorn en de zeemeermin - allebei homo dieren soit dit en passant. Ik mocht wel eens een leesproefje horen, maar aan het complete boek ben ik helaas nog niet er toe gekomen. Hert klonk weliswaar net veelbelovend als de beestige achternaam van schakkend Tim. Naast zijn beroemde beestenbundels, waarvan De walrus en andere beesten (2007) de laatste is, publiceerde Midas Dekker een paar grote geïllustreerde werken die veel lof oogstten in binnen- en buitenland: Lief dier (1992), De vergankelijkheid (1997), De larf (2002) en Lichamelijke oefening (2006).
Vanavond lekker naar de boekennacht rondom het Spui - in de gezelschap van een kater en apen. Dat passt.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire