28 juil. 2009

Lost Highway (7): Kranen, containers en wonderlijke overbrugging (havengebied 1)

Klik op de kaart om te vergroten.
De route:
[Wilhelminastraat, Jan Pieter Heijestraat, Kinkerstraat, Elandsgracht, Nassaukade]
* Westerkeersluis
A- Tasmanstraat
* Uitzichtpunt Strekdam: lnks de Houthaven, voor het IJ, rechts de Oude Houthaven en de Silodam. Op de Silodam, tot appartementen verbouwde graansilo's.
B- Gevleweg
* Van zeecontainers gemaakte studentenwoningen.
C- Stavangerweg
* Uitzichtpunt IJ: Haparandadam op, uitzichtpunt over het IJ.
D- Danzigerkade
* Uitzichtpunt Nieuwe Houthaven
E- Minervahavenweg
* Uitzichtpunt Minervahaven over de Minervahaven, de Mercuriushaven en de enorme silo’s van Cargill.
F- Minervahavenweg
G- Danzigerbocht
H- Rigakade
I- Archangelkade
J- Archangelweg
* Viaduct
K- Oostzaanstraat
L- Zaanstraat
M- Zaandijkstraat
N- Spaarndammerstraat
* Uitzichtpunt Mirakelbrug

O- Houtmankade
[Nassaukade, Elandsgracht, Kinkerstraat, Jan Pieter Heijestraat, Wilhelminastraat]
Anekdote en geschiedenis: bij opzoeken van de naambetekenis van de Mirakelbrug kwam ik een artikel over de dood van Marc B. tegen die op 22 juni 1999 daar, niet ver van het standbeeld van Domela Nieuwenhuis, werd doodgeschoten. Hij heete dus Marc. Maar zijn vriendin? ...Sandrien. Bizaar.
De voormalige Basculebrug over de Westsluis (een ontwerp van architect Piet Kramer uit het jaar 1928 met dezelfde structuur als de Willemsbrug) raakte in onbruik en werd midden 80-er jaren als vaste brug voortgezet. Deze brug werd al Mirakelbrug genoemd maar welk mirakel hieraan ten grondslag ligt is niet bekend. Wellicht bevat deze naam een verwijzing naar het Mirakel van Amsterdam, dat plaatsvond in de Kalverstraat op 15 maart 1345. Een doodzieke man ontving toen een hostie, die hij kort daarop uitbraakte. Een vrouw ving het braaksel op en wierp dit in het vuur. De volgende dag vond zij de hostie ongedeerd in het vuur terug en ook kon de vrouw de hostie uit het vuur halen zonder zich te branden. Het Mirakel van Amsterdam was hiermee geboren en Amsterdam werd een bedevaartplaats met een Heilige Stede en een Heiligeweg.
[uit: Bekende en onbekende namen van bruggen, sluizen en tunnels binnen de Gemeente Amsterdam, DIVV, "Beheer Kunstwerken"]










Aucun commentaire: