29 oct. 2009

MAPping*: Oog en blik over het IJselmeer

Een aardrijkskundige MAPping*-bijdrage aan de documentaire van de Nederlandse broers en filmmakers Pieter-Rim en Maarten de Kroon die in Hollandse Licht samen met geograpfen, kunstenaars, meteorologen, en natuurkundigen op zoek gingen naar het ont- en bestaan van het Hollands licht, vooral beroemd geworden dankzij de zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Door de sluiting van de Afsluitdijk in 1932 werd de Zuiderzee in tweeën geplitst. Het binnendijkse deel heet sindsdien IJsselmeer, het buitendijkse deel is onderdeel van de Waddenzee. Het IJsselmeer is met de aanleg van de Houtribdijk in 1976 opgesplitst in twee delen met zuidelijk het Markermeer. Het huidige IJsselmeer is nog maar ongeveer half zo groot als de oorspronkelijke zee. Kijk maar:

Het IJsselmeer in 1664, 1973, 1980, 1989, 2006.

3 commentaires:

Ernst a dit…

Toevallig deze week uitgerekend voor een artikel en happy to share: Het huidige IJsselmeer (noordelijk en zuidelijk deel) beslaat nog zo'n 40 procent van de oorspronkelijke Zuiderzee, dwz het deel ten zuiden van de huidige Afsluitdijk. (Oorspronkelijk oppervlak 2750 km^2, minus Wieringermeer (200 km^2), NO-Polder (460 km^2), O-Flevoland (540 km^2) en Z-Flevoland (450 km^2).)

Dient zich de vraag aan of de kwaliteit van de het licht op Nederlandse schilderijen sinds 1932 gestaag is afgenomen met zestig procent...

Sandrine a dit…

Bedankt voor je interessante bijdrage! Leuke rekenoefeningen doe je toch... Als kwaliteit de mate er is waarin iets het voldoet aan de eisen (of essentiele specificaties) van de afnemer dan zou ik toch willen stellen dat het licht van het IJsselmeer kwalitatief constant is, aangezien het tot 40% gereduceerde kleurpalet van de hedendaagse schilderkunst... Met 100% groeten naar Groningen!

Sandrine a dit…

Kijk dus dit: Moderne wolken in modern(e) (be)licht(ing): http://www.art-abstract.com/kunst/vergroting.php?nummer=gm050