13 avr. 2010

Le goût des Pays-Bas (2): Bossche bol

's-Hertogenbosch, bien avant le début du vingtième siècle : un Chat, demeurant rue du poisson, vendait contre monnaie sonnante et trébuchante des têtes de neigre géantes remplies de crème fouettée. C'est Henri d'à Côté qui, au numéro 25, les couvrit de chocolat et en fit une variante désormais traditionnelle à Bois-le-Duc.
Atlas 16-18ème s., Braun-Hogenberg Civitatis Orbis Terrarum, partie 1 (1572). Cliquer sur les photos pour agrandir.

2 commentaires:

Le Büman d'en face a dit…

J'ui soupçonnais déjà, ce chat là. C'est lui qui a inventé tout ça, ou est-ce que c'est toi? Et quant aux boules-de-Bois-le-Duc remplis de poisson, c'est quand qu'on les attend?

I am mover a dit…

Niks verzonnen, büman, de waarheid rukt op: Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in 's-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom. Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1920 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche Bol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen. (uit wikipedia)