20 avr. 2011

Is Michael Gira soms incidenteel ontevreden?

Wat zijn journalisten toch altijd, euh... goed of grappig of gruwelijk. Ik las net de recensie van 3VOOR12 over het laatste optreden van Swans in Tilburg.
- waarom?
- omdat ik hun aanstaand optreden in juli in Amsterdam zal bijwonen.
- waarom? omdat ik bij hun voorlaatste optreden in Utrecht was.

En dus:
"Degenen die na de optredens van Keiji Haino en Sunn O))) een dag eerder nog oren over hadden, konden die zaterdag alsnog vakkundig naar de vernieling laten helpen bij Swans. Met loeiharde, veelal synchroon gespeelde geluidserupties op gitaren, bas, drums en elektronica, sfeervol aangevuld met percussie, blaasinstrumenten en het verwrongen stemgeluid van bandbrein Gira, zorgde het illustere ensemble voor een alles vermorzelend slot van deze Roadburndag. PLUS De band heeft anderhalf uur de tijd om haar set op te bouwen en maakt daar zeer goed gebruik van. Na een zuiver elektronische introductie krijgt vooraleerst percussionist Thor Harris ruim gelegenheid om met de hamers (hoe kan het ook anders met die naam)* de buisbellen en andere leden van de klokfamilie te bewerken. Daarmee wordt deskundig een spanningsboog gecreëerd, die uitmondt in de gruwelijk luide geluidsgolven van zanger/gitarist Gira en co., onregelmatig onderbroken door nauwelijks begeleide gezongen passages met een onheilspellende ondertoon. De groep houdt het publiek moeiteloos gekluisterd door het gelaagde karakter van de door haar opgetrokken geluidsmuur en maakt daarin vaak prachtig gebruik van bijzondere effecten op blaas- en andere aanvullende instrumenten, die ook met relatief geringe versterking goed onderscheidbaar blijven. Een tegelijkertijd compromisloos hard en afwisselend concert is het schitterende resultaat. MIN Gira lijkt incidenteel wat ontevreden te zijn over zijn apparatuur en/of zijn medebandleden. Overigens hindert dat de voortgang van het concert allerminst: er worden geen pauzes ingelast."

Voor meneer de journalist: Michael Gira is het chronische inbegrip voor ontevredenheid en depressie. Wel een plus punt van me voor gruwelijk luide geluidsgolven.
* Jezus! Zijn wij zo dom dat wij haakjes hoeven? Godverdorie.**
** Godverdorie uit God verdore je, middelnederlands verdoren [dwaas maken, van zijn verstand beroven], van door [dwaas, gek], hoogduits Tor. Betekent wrsch. ‘dat God je van het verstand berove’. Naast mnl. door ‘zot, dwaas’: mnd. dore ‘id.’; mhd. tōr(e) (nhd. Tor ‘domkop’).

Aucun commentaire: