3 sept. 2012

Amsterdam, Frank's Smoke House

Wat vanuit de schuur in de achtertuin van een huis in Amsterdam begon is inmiddels een heerlijk klein rookhuis met kwaliteitsproducten op de Wittenburgergracht 303. Van het fileren, het zouten, het drogen tot het roken en het verpakken van gerookte vis en vlees: alles gebeurt ter plekke. De rokerij hanteert een filosofie die uit gaat van drie essentiële punten: de beste smaak in plaats van de goedkoopste prijs, eerlijkheid en puurheid met zorgvuldig uitgekozen ingrediënten, en traditie met bewaarde conserveringsmethoden en technieken. Er wordt met zout, hout, vuur en geduld gewerkt.
Op zaterdag de zalm, de tonijn, de makreel, de heilbot en de mosselen geproefd op belegde broodjes en vooral ook puur op het bord - als extra de gerookte pastrami. De heilbot was gewoonweg magnifiek, met een uitermate subtiele smaak. Maar het geldt ook voor alle andere vissoorten die wij kregen: alles werd netjes naar binnen gewerkt, het bord blank en schoon achter gelaten. De producten lijken in eerste instantie droger te zijn dan normaal, maar het komt door de techniek die de rokerij hanteert en het vocht op een natuurlijke wijze laat afdrijven. Bij het visplateau hadden wij toevallig een heerlijke witte droge Montravel uit de Bergerac regio, een van mijn favorieten ook: droog en uitgebalanceerd, met aroma's die graag tussen bloemen/fruiten- en minerale klanken flaneren. Verder daar ook te krijgen: wilde Alaskazalm, Schotse zalm, regenboogforel, Albacore tonijn, Groenlandse heilbot, makreel en spekmakreel, Noordzeeharing, paling, King Crab pootjes, wilde Black Cod, Tail-Kingfish, ribeye, Beef Jerky, eendenborst, ossen-, boeren- en rookworst, wildzwijnham, gerookte chorizo en pastrami. De rokerij biedt ook traiteur-producten zoals stoofschotels, huisgemaakte chutneys, bisque van kreeft en krab, zalm- en krabkoekjes, olijfolie, zeezout en fleur de sel, kwaliteitswijnen en -champagnes.

Aucun commentaire: