19 oct. 2009

Lost Highway (11): Als de nacht in hermelijn gaat gekleed

Klik op de kaart om te vergroten.
De route (14,3 km):
A-Speuldestraat, Amsterdam Zuid-Oost
B-Hogendijk, Amsterdam Zuid-Oost
C-Holendrechterweg, Amsterdam Zuid-Oost
D-Voetangelweg, Amsterdam Zuid-Oost tot pontje
* Zilverreiger gezien
E-Rondehoep Oost, Amsterdam Zuid-Oost
F-Ouderkerk a/d Amstel
* Portugees-Israelitische begraafplaats Beth Haim, Kerstraat 10, Oudekerk aan/Amstel.
* Wijn en bokbier bij Café De Vrije Handel.
G-Hoger Einde Noord, Amsterdam
H-Binnenweg, Amsterdam
I-Ouderkerkerdijk, Amsterdam
* Hermelijn op de A10-brug?
Eindpunt: Metro-station RAI, Amsterdam.
Op zondag weer op pad met fotograferende kater langs bekende route, aan de Amstel. Onze ster leidde ons naar Beth Haim (Huis des Levens), de Portugees-Israelitische Serfadische* begraafplaats in Oudekerk aan de Amstel en ook de oudste joodse begraafplaats van Nederland. Het blijkt dat nergens ter wereld zoveel fraai gebeeldhouwde figuratieve voorstellingen te vinden zijn, kijk eens:
* In de Ashkenase traditie gaat de voorkeur uit naar rechtopstaande grafstenen.












Photos MA.
De sjofar is een hoorn die in de joodse eredienst wordt gebruikt. Het zou een herinnering zijn aan het Gouden Kalf-incident. Duizenden jaren geleden werd de sjofar gebruikt om de aandacht op te roepen, bijvoorbeeld bij het uitbreken van een oorlog. Op beide dagen van Rosj Hasjana, het joodse Nieuwjaar, wordt in sjoel (de synagoge) honderdmaal op de sjofar geblazen. Verder wordt op Jom Kipoer, het feest van de verzoening dat een aantal dagen later wordt gevierd, ook op de sjofar geblazen (uit Wikipedia).
De lulav (לולב) is een palmwedel. Het is een van de arba'ah minim (ארבעה מינים), de zogenaamde 4 sorten die voor het morgengebed worden gebruikt tijdens de Sukkot. De andere sorten zijn hadass (sluieraster), aravah (wilg), en etrog (citroen).
De ethrog komt uit het Jiddische vandan en betekent citroen. Het wordt ook in Joodse ritualen ingezet. Etrog is de meeste gebruikte Romeinse vorm van de Hebreeuwse letters en komt overeen met de uitspraak van de Serfadische Joden. Esrog volgt het taalgebruik van de Ashkenase Joden. Alternative spellingen tellen ethrog en athrog.

Aucun commentaire: