27 févr. 2009

Jaloers? De Kift in Paradiso 25/02/2009

Met deze fanfarende gezellschap gaat het er gastronomisch aan toe, dit jaar komt één hoofdgerecht op de tafel en dat is Hoofdkaas. Hollandse Glorie.

Uit de pruttelende Kift-keuken resulteerden de laatste twintig jaar de LP Yverzucht(1989), Krankenhaus (1993), Gaaphonger (1996) - met als uitgangspunt de overwintering van Willem Barentsz op Nova Zembla (1596), Vlaskoorts (1999), Koper (2001), Vier voor Vier (2003), 7 (2006) en Hoofdkaas (2008). Een bijzondere CD-verpakking voor ons fromage gourmets (afgekeken bij de kater, ikzelf ging op deze avond diëten, geen idee hoezo): velours variante voor liefhebbers, luxieuse Bourgondische versie voor fijnproevers. Elk exemplaar is uniek, begreep ik.

De leden van de in 1988 opgerichte Kift zijn afkomstig uit het punkgepruttel van de jaren tachtig. Naast muzikale daden zijn onze chefs ook voor andere kunstvormen verandwoordelijk. We lieten het ons smaken met onder andere 'De IJzeren Hond' - een muziek en theater combinerende verfilming van Vlaskoorts, diverse frans- en duitstalige versies van hun composities en de film 'De Arm van Jezus' onder de regie van André van der Hout die bij het International Film Festival Rotterdam voor een Tiger Award werd genomineerd. De Kift ontleent ook graag hun teksten aan de literatuur: 'Vier Voor Vier' is een opera gebaseerd op het toneelstuk Elisabeth Bam (1928) van de Russische schrijver Daniil Charms, Ruslands grootste absurdistische schrijver. Verder vormden Werken van Wolfgang Borchert, E.M. Remarque en Jan Arends vormen de basis voor de CD Krankenhaus'.

Vlotte ellebogen voor vlotte instrumentalisten op deze avond, de introductie video was op zich al een lekker hapje. Potten- en pannenmuziek, fanfaretoeters, knapperige koorzang, autochtone down-to-earth poëzie opgezet na punk-pop avant-garde. Zelf onder de indruk van de bassist en de uigebreide blaasectie, mooi gezicht toch met spokende Pa Heyne op het podium.

Van hoofdkaas krijgt man dorst, zegt een oud hollandse spreekwoord. Of toch Fleskorts?

De Kift - Bezetting:
Ferry Heyne : zang, trombone, trompet, gitaar
Jan Heyne : trompet
Han Hulscher : trompet
Patrick Votrian : trombone, tuba
Mathijs Houwink : (contra)bas
Wim ter Weele : drums, gitaar, zang
Pim Heijne : gitaar, banjo
Frank van den Bos: zang, toetsen

Aucun commentaire: