22 avr. 2012

Lost Highway (29): Fort, Vecht, vatbaar voor herhaling

Afgelopen zondag een nieuwe, prachtige en lange route vanuit het huis gewandeld. In totaal z'n 26 km: 24 km aan de wandeling zelf, plus extra 2 km vanuit Abcoude naar huis.
De route, 24 km/26km:

Vanuit de Speuldesstraat, om de Broekzijdsche Polder (en de Broekzijdse Molen aan het Gein!), langs het Gein-Zuidnaar het Fort bij Nigtevecht. Van daar het Amsterdam-Rijnkanaal afgezakt tot naar Loenersloot en ten hoogte van Vreeland* overgestoken. In Vreeland lekker en leuk geluncht met uitsmijter, pompoensoep, bitterballen, flesjes, koffie en Brugse wafels. Langs de Vecht (een van de weinige rivieren waarbij het water soms gedeeltelijk de rivier óp stroomt, doordat het water in het IJsselmeer aanzienlijk hoger staat dan dat van de Vecht bij de sluis in Muiden!) op kleine, leuke jachtpadjes naar Loenen gewandeld. Ten hoogte van Mijden hebben wij nog net de laatste pont kunnen pakken, en langs het Rijnkanaal zijn wij naar het Breukelen station gegaan. Trein gepakt, bij Abcoude uitgestapt en nog 2 km door het bos naar huis over gedaan. Alles lekker in de buurt, en toch afwisselend en gevarieerd.
Broekzijdse Molen aan het Gein
Fort bij Nigtevecht

Het Fort bij Nigtevecht (in 1888 begonnen, in 1904 voltooid) is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen in de Utrechtse gemeente Abcoude op de westoever van het Amsterdam-Rijnkanaal, tegenover Nigtevecht. Ten noord-oosten ligt het Fort bij Hinderdam. Ten zuid-westen ligt het Fort Abcoude (die ik nog moet zien). Gezien vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal is het fort vandaag de dag door de begroeiing vrijwel onzichtbaar en het wordt omgeven door een gracht. Hij was bedoeld voor het beschermen van de sluis tussen de Vecht en het Merwedekanaal (thans Amsterdam-Rijnkanaal), en van de Vechtwaterleiding ten zuidoosten van het fort.

Fort bij Nichtevecht
Vreeland, Van De Leer Brug

* De op de vierde plattegrond aangegeven Provencialeweg klopt niet helemaal. Wij zijn dwaars door de weiden op een padje ten noorden van de Provencialeweg gewandeld.

Aucun commentaire: